Siirry pääsisältöön

Ihmisen ikävä toisen luo

Helsingin Sanomien kehittämä tapahtumakonsepti Musta laatikko on täyttänyt jo vuosia teattereiden katsomoita pääkaupungin ohella myös muualla, viimeksi muun muassa Turussa. Päänäyttämön loppuunmyyty katsomo seurasi hiljattain suorastaan henkeään pidätellen, kun toimittajat kertoivat työnsä taustoista ja yksittäisten juttujen synnystä.

Lavalta kuultiin ja nähtiin tarinoita niin Yhdysvaltoja repivästä presidentinvaalista (Anna-Sofia Berner), ihmisen äänen omaleimaisuudesta tai -laatuisuudesta (Kaisa Hahto), Rovaniemen ruokakulttuurin kansainvälistymisestä (Katja Nordlund) kuin Suomessa asuvista kasakoista (Outi Salovaara). Valokuvaaja Saara Mansikkamäki piti runollisen puheenvuoron valokuvien voimasta todellisuuden rakentajana sellotaiteilija Sergio Castrillón säestämänä, kirjallisuustoimittaja Antti Majander tunnusti rakkautensa kolmeen lehden esikoiskirjapalkinnon saavuttaneeseen romaaniin (joista kaksi oli Turusta!) ja Milla Palkoaho vei kuulijat Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukseen ja sen myrkyttyneeseen ilmapiiriin.

Kiinnostuksen herättäjänä tiedonvälitykseen, sananvapauteen ja journalismiin Musta laatikko on erinomaisen onnistunut tapahtumakokonaisuus. Esitysten painopiste on 15-20 minuuttia kestävissä puheenvuoroissa, rekvisiittana toimivat valokuvat tai videopätkät. Pari tuntia mennään asia edellä ja kaikki esiintyjät tuntuvat sisäistäneen puhekouluttajansa keskeisimmät opit.

Ensimmäinen Musta laatikko pidettiin Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä helmikuussa 2016, josta se siirtyi nopeasti isommalle puolelle. Turussa huhtikuussa 2024 nähty esityskerta oli 21. Formaatin tausta löytyy Yhdysvalloista, jossa monipuolisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen erikoistunut ohjelmatoimisto Pop-Up Magazine ryhtyi järjestämään poikkitaiteellisia lava- ja verkkotilaisuuksia. Tarinankerrontaa, musiikkia ja taiteellisia performansseja yhdistäviä tapahtumia, eräänlaisia iltamia, vietettiin ensiksi länsirannikolla, sittemmin eri puolilla maata vuodesta 2009. Tärkeänä yksittäisenä aihealueena toimivat alusta lähtien taiteilijoiden puheenvuorojen ohella toimittajien kertomukset tosielämän tapauksista ja niiden taustoista. 2021 tapahtumalle myönnettiin Pulitzerin palkinto.

Amerikkalaisen Mustan laatikon edeltäjän taru päättyi koronan mukanaan tuomiin taloudellisiin ongelmiin, ja vaikka tapahtumia oli aina ollut mahdollista seurata myös verkkovälitteisesti, järjestäjien kassa oli tyhjä tultaessa vuoteen 2023. Viimeiset kiertävät pop-up -tilaisuudet nähtiin tuon vuoden keväällä.

Mustasta laatikosta on kuluneen kahdeksan vuoden aikana muodostunut Suomessa jo brändi, joka hellii kaipuutamme tarinankerrontaan ja ruokkii myös uteliaisuuttamme. Asiat kun eivät aina ole, miltä ne näyttävät. Lähemmäs 100 toimittajaa on käynyt näyttämöllä kertomassa tarinansa, joita on kuullut reilu 50 000 suomalaista. Bonnierin journalistipalkinto tapahtumalle myönnettiin 2018.

Eikä tässä vielä kaikki. Musta laatikko elää ja voi hyvin. Uutta on tulossa jo tulevana syksynä, niin Helsinkiin kuin Turkuun. Vaikka Turun yliopiston ja kaupunginteatterin luoma konsepti, tieteentekijöiden puheenvuoroja sisältävä Akateeminen vartti ei kuulu helsinkiläisen serkkunsa ydinperheeseen, kertoo myös se suosittuna rinnakkaistapahtumana jotakin ajastamme. Digitalisaation hypertodellisuudessa ihmisellä on edelleen ikävä toisen luo. 

 


 

Kommentit