Siirry pääsisältöön

Parenteeseja?

Aiheeseen liittyvä kuvaDraamassa parenteesilla tarkoitetaan näytelmän käsikirjoituksesta löytyvää näyttämöohjetta, jossa kirjailija ohjeistaa lukijaa, ohjaajaa, näyttelijää, lavastajaa, puvustajaa tai valo- ja äänisuunnittelijaa. Parenteeseihin saatetaan sisällyttää hyvinkin yksityiskohtaisia kuvauksia näytelmän henkilöiden tai tapahtumien luonteesta tai laatia niitä hieman myös pilke silmäkulmassa. Niissä voidaan korostaa myös dialogin ja toiminnan välistä ristiriitaa, kuten tapahtuu Beckettin näytelmässä Huomenna hän tulee:


Estragon: No, lähdetäänkö?
Vladimir: Kyllä, lähdetään.
Eivät liikahdakaan.

Tämän blogin tarkoituksena ei ole antaa ohjeita teatterin tekijöille, ei edes katsojille siitä, miten teatteria tulee kokea. Joskus parenteeseja kutsutaan myös "sivuteksteiksi", ja niitä nämä postaukset ennen kaikkea ovat. Sivuhuomautuksia, reunamerkintöjä, hajamietteitä teatterista yhden katsojan silmin nähtynä.

Valtaosaltaan tulen keskittymään Turun kaupunginteatterin näyttämökauden 2018-19 ohjelmistoon, mutta muidenkin talojen tarjontaan tutustuminen on mielessä. Pohjaa kirjoituksilleni löytyy edellisen vuoden toiminnastani kaupunginteatterin "kotikriitikkona" yhdessä muutaman muun onnekkaan kanssa. Matka jatkuu!

Kommentit